Hükümetimiz tarafından açıklanan ve uzun süredir benzeri çalışmaları dile getiren tecrübeli bir sektör mensubu olarak böyle bir makale kaleme almak istedim. Öncelikle kendimi tanıtayım ki, projeyle ilgili söylenenlere bakarken bir de söyleyene bakın:
Ben SEDAT YAZICI. Bilgisayar Yüksek Mühendisiyim. 1972 Artvin doğumluyum. 1990’da lisans eğitimine başladım ve 1991 yılından beri yazılım geliştiriyorum.
YSM ve PİR isimli 2 yazılım şirketinin kurucusuyum, nasipse 2 ürünümüz daha şirketleşme yolunda. İş birliği ve güç birliğiyle ekibimi şirketime ortak ettim. Uzun süredir tanıdığım kişilerle de güç birliğiyle yeni girişimlere de devam edeceğiz.
Bugüne kadar 7 ülkeye yazılım ihracatı gerçekleştirdik. 4 ülkede bayi/partner kanalıyla aktifiz. Yazılımlarımız 7 dilde çalışıyor ve 12 ülkede şirketler ve projelerde kullanıldı bugüne kadar.
Türkiye’de, bölge ülkelerde ve daha sonra da globalde büyümeyi öngören, bu sebeple de bulunduğumuz segmentlerde ve pazarlarda daha da yayılmaya çalışıyoruz, ihracata da her geçen gün daha fazla ağırlık veriyoruz.
İyi derecede İngilizce ve biraz da Almanca ve Fransızca biliyorum. İleri seviyede Almanca ve Fransızca bile üst düzey yöneticilerimiz de var ekibimizde.
ÜSİ projeleri, gönüllü akademisyenlik (misafir öğretim üyeliği ve akademik kurul üyeliği) hep bu sebeptendi. Ülkemize, sektörümüze insan kazandırdık. KOÜ Teknopark’ta, KOÜ ve SAÜ de nice gençleri yetiştirdik ve devam da ediyoruz.
Bu çalışmalarımız ve gayretlerimiz bizi yetiştiren anne-babamıza, öğretmenlerimize, profesörlerimize ve en nihayetinde de ülkeye bir borcumuz. İlmimizin de zekâtı biraz da. İlim maluma tabidir derler eskiler. Kitap çalışmaları, Blog yazılarımız, radyo, tv ve gazete röportajlarımız da hep bir hizmet aracı olmuştur.
1 Milyon Yazılımcı Projesi Nedir?
Corona sürecinde şirketler için reçetemiz online yazılım kullanmaktı. Tavsiyemiz bu yönde oldu. Evinizde kalın, işini uzaktan kontrol edin, hatta evinizden bile yönetin oldu. Çözümlerimiz tavsiyemiz için bire bir reçetedeki ilaçtı. Yapmadığımı veya yapmayacağımı tavsiye etmeyeceğimi tüm müşterilerimiz ve dostlarımız çok iyi bilirler.
Corona sonrası kullanılma, yani yayılım hızımız ve ihracatımız çok daha hızlanacak gibi görünüyor. E-dönüşüm projeleri ve 1 milyon yazılımcı projeleri, online iş görüşmelerinin artması da bunun bir habercisi.
Bu şekilde başlayarak 20 Nisan’da Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 1 Milyon Yazılımcı projesiyle ilgili 30 yıldır bu işte ve sektörde olan biri olarak projenin kamuoyunca daha iyi anlaşılabilmesine katkı sağlamaya çalışacağım.
Yerli yazılımcılara hükümetimizin bu ilk adım diyeceğimiz desteği için yeterli olmasa da başlangıç olması ve yıllardır YASAD, TÜBİDER, BİYESAM gibi sektör STK’larımızda, şahsen sosyal medyada, gazete, canlı radyo ve televizyon röportajlarımızda da dile getirdiğimiz bir fikrin hayata geçebileceğini ve en üst makamdan sunulduğu için de müteşekkiriz.
Konunun daha iyi anlaşılması için Maliye bakanımızın açıklamasını takdim ediyorum.
Bu linkten izleyebilirsiniz : https://youtu.be/I50xRNJkBgQ
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı proje kapsamında BTK Akademi eğitim portalı üzerinden, Türkiye’de 3 yılda 1 milyon yazılımcı genç yetiştirilmesi için yeni bir program duyuruldu. 3 yılda 1 milyon kişi iddialı hedef, ancak başarılmaz değil. Gerekli planlamalarda yapılmış durumda. 3 değil 4 yılda bile olsa çok önemli bir insan kaynağı yetişecek demektir. Her yaştan minimum 1 milyon hatta daha üzeri nüfusumuz olduğu düşünüldüğünde çok ciddi bir rakam. Bilişim sektörü şirketleri ve istihdam kapasiteleri büyüyecek demektir. Bu konuda da planlamalar yapılması ve sektörümüze ciddi destekler sağlanması gerekmektedir. Özel sektör olarak da üzerimize çok şey düşüyor.
Bu program kapsamında çeşitli başlıklarda eğitimler bu BTK Akademi eğitim portali üzerinden verilecek. Kullanıcılar portal üzerinden oluşturdukları CV’ler ile aldıkları bu eğitimlerin sonuçlarını özgeçmişlerine ekleyebilecek.
BTK Akademi portalı içerisinde;
- Yazılım / Programlama,
- Siber Güvenik,
- Dijital Tasarım,
- Kişisel Gelişim,
- Güvenli İnternet,
- Telekomünikasyon Sistemleri,
- Regülasyon,
- Oryantasyon,
- Sertifika Programları ve
- T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı
başlıklarında toplamda 95 eğitim videosu bulunuyor. Her geçen gün yeni eğitim ve videolar eklenerek sistem kendini güncellemeye devam ediyor. Aldığımız bilgiler bu yönde.
Mesele portalde değil, en iyisini de yapabilirsiniz. Asıl iş gençlerin ve iş arayan üniversitelilerin buraya kazandırılması ve sonrasında şirketlere yerleştirilmesi. Çok adımlı ve çok iyi planlama gerekli olan bu proje eminim ki tüm adımlarıyla 360 derece planlanmıştır. Ülkemiz nüfusu ve organizasyon kabiliyeti ve yönetim tecrübesiyle bu projeyi çok rahata başarabilecek yetkinliktedir. Eksikler illaki olacaktır, ancak kısa sürede çözülebileceğini de düşünmekteyiz. Amaç üzüm yemek ve bacasız sanayi yazılım sektörünü şahlandırmak, yeni istihdam alanları yaratmaktır. Yıllardır bunları anlatıyorduk. Şimdi yapılmaya başlandığını görmek gurur ve umut verici. Cumhurbaşkanımıza ve bakanlarımıza teşekkür ederiz. Sektörümüzde bizler gibi bu konulara emek veren çok arkadaşımız var, onlara da teşekkür bir borç biliriz.
Proje 1 Milyon Yazılımcı diye açıklandı, ancak konu başlıklarında da görüldüğü üzere tüm Bilişim sektörüne ağırlığı yazılım işine katkı verecek olan diğer bilişim alanlarına da ana eleman değil, ara eleman yetiştirmeyi amaçlayan bir proje bu. Eleştiriler Ana eleman örgün öğretimde bile çıkmıyor doğru dürüst böyle nasıl çıkara geliyor, beklentiyi yükseltip yanlış yorumlara sebep olamıyor. Ara eleman böyle de tam yetişmez elbette ama bir başlangıç olması açısından çok değerlidir. Bu ilk eğitimleri, başka sertifikasyon ve uzmanlaşma, pratikleştirme eğitim ve atölye çalışmaları ile desteklersek, bu insan ve zaman kaynağını finansal kaynakla doğru organize edebilirsek başarmamak mümkün değil.
1 milyon yazılımcı(bilişimci) eğitim projesi dediğimiz konunun Maliye değil de Teknoloji veya Milli Eğitim Bakanlıklarınca sunulmadığını bilmiyorum. BTK Akademi projesi olarak paylaşıldı. BTK özerk kurum. İşin bu tarafından çok aslı yani esası önemli. Malumunuz “Esas kadar Usül de önemlidir”, lakin burada önemli olan yani esas, projenin kendisidir. Usül ve Uygulama pratikleri sonra gelecektir.
Asıl Bacasız Sanayi Yazılım Sektörüdür, Yıllarca Turizm Diye Öğrettiler Bize
Ayrıca en son 2020 Ocak ayındaki TRT1 Radyo ve EKOTÜRK canlı yayınlarında şu konulara üstüne basa basa değinmiştim:
Asıl bacasız sanayi yazılımdır. İnşaat ve Turizm sektörünün patronları, yatırımcıları yazılıma ve bilişime para yatırmalı. Teşvikler daha da artırılmalı. Hindistan’ın yazılım ihracatı kadar olmasa bile çok yüksek rakamlı ihracatlar yapabiliriz sektör olarak. Sadece yazılımların eksikleri ve engelleri giderilmelidir. Sektöre en çok da insan kaynağı yetiştirmeye önem vermeli. Tersine beyin göçüne önem vermeliyiz.
Siz de görmüş oldunuz, Son 2 cümlemin uygulamasını Cumhurbaşkanımızın başlattığı ve BTK’nın Maliye Bakanımızın koordinasyonuyla yürütüleceği bu projeye işaret ettiğini görüyorsunuz. Bu sebeple bu projeyi takdir ediyoruz ve de destekliyoruz.
İş planı ve uygulama esasları netleşince kritik başarı faktörlerini anlamaya ve de katkı vermeye çalışacağız.
Zihinsel Dönüşüm, Kentsel Dönüşüm
Zihinsel bir dönüşüm olarak algılamıştık ilk dinlediğimizde bu açıklamayı.
Detaylarını aksiyon planlarını bilemediğimiz için, açıklamalardan anladığımız eksikler görsek de bir zihinsel dönüşümün habercisiydi bu.
İnşallah sözde kalmaz ve hızla ve doğru aksiyonlarla gerçekleşir diye düşünmüştüm.
Gerçekleşmesine katkı vermeliyiz, yıllardır bunları söylüyorduk çünkü.
Hatırlarsanız sıkça tekrarladığım bir sözüm vardır. Dostlarımız ve izleyicilerimiz, takipçilerimiz bilirler:
Kentsel Dönüşüm şehirleşme ve deprem için gerekli olduğu gibi; asıl yapmamız gereken Zihinsel Dönüşümdür. Zihinsel dönüşüm bilim, teknoloji, AR-GE, fikir ve sanat ürünleriyle, bu ürünlerin ve eserlerin sahiplerinin stratejik alanlar olarak kabul edilip, en üst düzeyde desteklenmelidir.
Bu yüzden yazılım sektörüne ana eleman değil de ara eleman yetiştirmenin amaçlandığı 1 milyon yazılımcı fikri önemli ve desteklenmeye değer.
Aslında Projenin Adı 1 Milyon Bilişimci Olsa
Aslında açıklamanın içeriğine baktığımızda 1 milyon bilişimci demek daha doğru bu proje için. Bence:
Ara eleman için Ana eleman gereklidir önce. Bu elemanlar için de güçlü yazılım şirketleri. Bu sebeple başta inşaat olmak üzere başka sektörlere kaymış sermayenin başta YAZILIM olmak üzere, CORONA da gördüğümüz gibi ilaç, kimya, medikal, elektronik, vb. yüksek teknoloji ve de katma değerli sektörlere kayması lazım. Yapılan solunum cihazları, hızlı tanı cihazları, aşı çalışmaları birer örnek. KOSGEB ve TÜBİTAK AR-GE destekleriyle yıllardır bunu yapmaya çalışıyor, çok mesafeler alındı, ancak yeterli ve dolu değil. Projeler çok kısa sürede doğru değerlendirilemiyor, çok ciddi kesintiler yapılıyor.
Destekler çok budanıyor maalesef. kesinti yapmayı bir zorunluluk görüyorlar sanki, projeniz destekleniyor, çünkü sıradan değil global ve katma değeri yüksek, ithalatı azaltan ve ihraç da edilebilen projelerde sunuluyor, destekleniyor da.
Ancak özü, mimarisi, proje iş paketlerinin birbiriyle ilişkisi dahi iyi anlaşılmadan (anlaşılamadığıyla ilgili örneklerimiz oldukça çok) ve projeler kurullardan illa bir kesinti serisiyle geçtiğinden dolayı, proje konsept olarak merkezinden çıkıyor. Destek aldı mı aldı oluyor adı.
Yine de kamuda müthiş bir gayret var, desteklenmek isteniyor projeler tabii ki. KOSGEB ve TÜBİTAK yöneticilerine en alttan en üst seviyeye kadar müteşekkiriz, eleştiri ve önerilerimiz süreci, şirketlerimizi ve dolayısıyla ülkemizi daha ileri taşımak ve muasır medeniyetleri de geçmek amacıyladır.
Bu son 1 milyon yazılımcı projesiyle yazılım ve bilişim devletin en üst seviyeden çok daha iyi görüldüğünün bizler sektör olarak biliyorduk ancak kamuoyundaki herkes tarafından bilinmesini de sağaldı. Artık proje kurullarında bizim gibi firmaların projeleri daha iyi anlaşılır ve daha az budanarak, varsa eksikler tamamlatılır bize ve bir sonraki kurulda da hatta hiç kesinti dahi görmeden desteklenir inşallah.
Kamudaki e-dönüşüm projeleri çok doğru, eksikler illa ki oluyor, ancak güzel ve başarılı gidiyor.
Devlet Eski Devlet Değil, Bilişimde ve Dijitalleşmede Öncü. Sıra Özel Sektörde
Kamunun bu zihinsel ve teknolojik yönelişi, dijitalleşmeye yönelişi özel sektörü de sürükler inşallah. İnşaat şirketleri, patronları başta olmak üzere, tüm öncü sektörler ve sermayedarlarımız bilişim ve yazılım sektörlerine, şirketlerine yatırım yaparlar.
Çok şey yapılması gerekir. Bu bir başlangıç diyelim ve izleyelim, destekleyelim ve eksikler için uyaralım.
Her Yolculuk İlk Adımla Başlar
Her yolculuk ilk adımla başlar.
Yoldan sapmadan, hedefe nasıl daha hızlı ulaşırız diye gayret edelim. Sektör mensubu olarak desteklememiz gereken bir başlangıç bu.
Maksat bu kubbede hoş bir SEDAT bırakmaktır.
Saygılarımla,
SEDAT YAZICI
Bilgisayar Yüksek Mühendisi
Seri Girişimci, Akademisyen, ÜSİ Gönüllüsü, Mentor, Şair
Bu yazıyı faydalı bulduysanız, daha fazla kişiye ulaşması için paylaşır mısınız?